<- Jabłka zapiekane z poziomkami w cieście biszkoptoLista potraw z grupy: DeserJemput jemput - smazone placki bananowe ->

PDF Drukuj

JABŁUSZKA BAGDADZKIE

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 752 razy.



Kuchnia irakijska
2 łyżki rodzynków
3 duże winne jabłka (antonówki lub renety)
1/2 szklanki cukru
4 łyżki ugotowanego ryżu
2 łyżki stopionego masła
1/2 - 3/4 łyżeczki cynamonu
1 szklanka wody

Rodzynki namoczone w gorącej wodzić (około10 min.) osączyć. Z jabłek ściąć wierzchy (2 cm), wydrążyć gniazdka nasienne uważając, aby nie uszkodzić skórki jabłka. Każde jabłko posypać łyżeczką cukru. Rodzynki wymieszać z ryżem, masłem i 1 /4 szklanki cukru i nadziewać jabłka. Każde posypując cynamonem. Jabłka z nadzieniem przykryć obciętą częścią, włożyć do. wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, posypać pozostałym cukrem, wlać wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika (160oC) i piec przez 20 min. często polewając wodą, która jest w naczyniu. Podawać na gorąco lub na zimno.
Proporcje dla 3 osób



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności