<- JABŁUSZKA BAGDADZKIELista potraw z grupy: DeserKajmak ->

PDF Drukuj

Jemput jemput - smazone placki bananowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1739 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
4 dojrzale banany,
1 lyzka cukru,
115 g maki,
1 lyzka wody,
sol,
olej do glebokiego smazenia.

1. Banany obrac ze skory i utrzec w duzej misce na puree, dodac cukier i sprobowac, czy sa wystarczajaco slodkie.
2. Make wsypac do bananow, dodac odrobine soli i dobrze wymieszac. Dolac wody
tyle ile potrzeba, aby powstalo plynne ale geste ciasto.
3. Olej rozgrzac na patelni. Lyzka stolowa nabierac ciasto i smazyc placki na
zloty kolor przez 3 min.
4. W polowie smazenia placki nalezy delikatnie przewrocic.
5. Usmazone placki przelozyc na bibulke i osaczyc z nadmiaru tluszczu. Podawac
cieple.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności