<- Krem kasztanowyLista potraw z grupy: DeserKrem kawowy ->

PDF Drukuj

Krem kawowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1920 razy.


2 łyżeczki mielonej kawy ziarnistej,
1/2 szklanki wrzącej wody,
3 jaja,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżka żelatyny,
1/2 szklanki śmietanki

Źelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Przyrządzić mocny napar z kawy. Do żelatyny dodać trochę gorącego naparu i podgrzać w gorącej kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Utrzeć żółtka z cukrem na puszysta masę, wymieszać z naparem z kawy, na końcu dodawać po trochu, mieszając, rozpuszczona żelatynę. Odstawić masę do ostudzenia. Białka i śmietanę ubić na sztywną pianę. Gdy masa żółtkową będzie miała gęstość śmietany, włożyć szybko do masy pianę, śmietankę i lekko wymieszać. Trzy łyżki śmietanki zostawić do przybrania. Krem wyporcjować i przybrać śmietanką.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności