<- Migdały w soliLista potraw z grupy: Dodatki do dańMusztarda ->

PDF Drukuj

Morele marynowane

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1755 razy.


1 kg moreli,
1 łyżka miodu,
2 szklanki cukru,
4-5 goździków,
2-3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego,
1/2 szklanki octu

Morele opłukać, osączyć na sicie i wyjąć pestki. Z cukru, korzeni i szklanki wody zagotować syrop. Na wrzący syrop wrzucić morele i krótko ugotować na niezbyt ostrym ogniu, odstawić do ostudzenia. Po 2 godz. usmażyć morele na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem, aż staną się szkliste, wtedy dodać do nich miód i ocet, krótko zagotować. Gorące wyłożyć do słoików, zakręcić. Podawać do mięs i wędlin.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności