<- Morele marynowaneLista potraw z grupy: Dodatki do dańMusztarda z miodem ->

PDF Drukuj

Musztarda

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1486 razy.


Witam i poraz kolejny" przeklepie"przepis ze starego z 1891r."Przewodnika Praktycznego",czyli takiej starej ksiazki kucharskiej:
Dobra polska musztarda
jeden litr gorczycy zoltej lub bialej,przebrac,wysuszyc i utluc na make, przesiac przez geste sito, nalac litrem goracej wody i w ten sposob sparzona przez 24 godzin w spokoju zostawic, aby gorycz zupelnie z niej sie ulotnila; nastepnie pokrajac drobno 1/4 klgr. miodownika, ugotowac w 1/4 litrze octu, wlac do powyzszym sposobem sparzonej gorczycy i dobrze wymieszac. Osobno utłuc 3 1/2 dkgr. gozdzikow i 5 dkgr.cynamonu,a dodawszy do tego 28 dkgr.syropu z cukru ,wsypac do sparzonej gorczycy i 1 1/2 litrem octu nalac ,a wymieszawszy jak najlepiej ,wlac w mocne sloje lub butelki.
Pamietac jednak nalezy ,azeby musztarda ta zawsze w zimnej temperaturze przechowywana byla,gdyz w cieplej burzy sie ,korki wysadza a nawet i butelki rozsadza.
Powodzenia przy "produkcji"i dajcie znac jak smakuje
From: "Jerzy Nowicki" <jurekn@box43.gnet.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności