<- Mus z poziomek lub truskawekLista potraw z grupy: DeserMus z żelatyną ->

PDF Drukuj

Mus z truskawek i malin

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2041 razy.


15 dag truskawek
10 dag malin,
10 dag żelatyny,
1 szklanka bitej śmietany
cukier,
4 białka,
1 1/2 dag żelatyny,
1 szklanka bitej śmietany.

Źelatynę namoczyć w niewielkie ilości zimnej wody a gdy napęcznieje, podgrzać, aby się rozpuściła. Owoce przebrać, umyć, usunąć szypułki i zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito. Dodać cukier i wymieszać. Ubić pianę z białek i stale ubijając (najlepiej w chłodnym miejscu) dodawać przecier z owoców. Pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Gotowy mus wyporcjować do szklanych kompotierek, zostawić do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności