<- Mus z moreli i czereśniLista potraw z grupy: DeserMus z truskawek i malin ->

PDF Drukuj

Mus z poziomek lub truskawek

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 669 razy.



50 dkg jagód
12 dkg cukru w mączce
4 białka (piana)
1 dkg żelatyny

Źelatynę namoczyć, zalać paroma łyżkami wrzącej wody, rozpuścić ją.
Owoce przebrać, opłukać, osączyć. Ubić sztywną pianę, do piany dodawać po trochu cukier. Na końcu dodać zmiażdżone owoce i rozpuszczoną żelatynę - ubijając; jeżeli trzeba, mus zabarwić różowym barwnikiem. Gdy mus zacznie gęstnieć, wyłożyć go spiętrzając na półmisek szklany i ostudzić. Podawać z herbatnikami. W ten sposób można sporządzić mus z innymi aromatycznymi owocami, np. jagody dodając w całości (większe i bardziej twarde owoce po przetarciu).


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności