<- Mus z kaszy mannyLista potraw z grupy: DeserMus z poziomek lub truskawek ->

PDF Drukuj

Mus z moreli i czereśni

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1335 razy.


Przygotowanie - 10 minut
Gotowanie - 10 minut
Dla 4 - 5 osób
500 g moreli
200 g czereśni
100 g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l śmietany-kremki (niekoniecznie)
Morele zanurzyć na krótko w gorącej wodzie, a następnie w zimnej. Zdjąć skórkę, owoce przekroić na pół, wyjąć pestki. 3/4 l wody z cukrem, wanilią, laską cynamonową i plastrami cytryny gotwać przez chwilę na średnim ogniu. Dodać wypestkowane czereśnie i znów krótko pogotować. Wyjąć cynamon, wanilię i plastry cytryny. Obrane morele pokroić na ćwiartki i włożyć do drugiego garnka. Zalać białym winem i na małym płomieniu gotować 5 minut. 3-4 ćwiartki wyjąć i odłożyć do dekoracji, a resztę przetrzeć przeź sito lub zmiksować. Prźecier połączyć z czereśniami w syropie, wymieszać i ostudzić. Ubić śmietanę-kremówkę, odłożoną morelę pokroić na małe kawałki i udekorować deser. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności