<- Mus z kaszy mannyLista potraw z grupy: DeserMus z poziomek lub truskawek ->

PDF Drukuj

Mus z moreli i czereśni

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1903 razy.


Przygotowanie - 10 minut
Gotowanie - 10 minut
Dla 4 - 5 osób
500 g moreli
200 g czereśni
100 g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l Å›mietany-kremþþki (niekoniecznie)
Morele zanurzyć na krótko w gorÄ…cej wodzie, a nastÄ™pnie w zimnej. Zdjąć skórkÄ™, owoce przekroić na pół, wyjąć pestki. 3/4 l wody z cukrem, waniliÄ…, laskÄ… cynamonowÄ… i plastrami cytryny gotþwać przez chwilÄ™ na Å›rednim ogniu. Dodać wypestkowane czereÅ›nie i znów krótko pogotować. Wyjąć cynamon, waniliÄ™ i plastry cytryny. Obrane morele pokroić na ćwiartki i wÅ‚ożyć do drugiego garnka. Zalać biaÅ‚ym winem i na maÅ‚ym pÅ‚omieniu gotować 5 minut. 3-4 ćwiartki wyjąć i odÅ‚ożyć do dekoracji, a resztÄ™ przetrzeć przeź sito lub zmiksować. Prźecier poÅ‚Ä…czyć z czereÅ›niami w syropie, wymieszać i ostudzić. Ubić Å›mietanÄ™-kremówkÄ™, odÅ‚ożonÄ… morelÄ™ pokroić na maÅ‚e kawaÅ‚ki i udekorować deser. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności