Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7378 razy.
60 dag schabu,
tłuszcz,
1 dag mąki,
1 dag ketchupu,
8 dag cebuli,
2 dag żelatyny,
białko,
sól, pieprz,
jajko gotowane,
papryka konserwowa,
zielenina
Mięso umyć, odciąć kości, pozostawiając tylko małe odcinki kości żeberkowych, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Następnie posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną i drobno posiekaną cebulą, dusić na małym ogniu skrapiając wodą. Miękkie mięso wyjąć, wystudzić, pokroić w plastry ułożyć na półmisku, udekorować. Sos odtłuścić, połączyć z ketchupem i białkiem, podgrzewać powoli ciągle mieszając do zagotowania. Następnie dodać namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę, chwilę pogotować, doprawić, przecedzić przez lniana ściereczkę, pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretą polać schab.