<- Schab w galarecieLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSchab wędzony z chrzanem ->

PDF Drukuj

Schab w sosie arabskim

Dodano: 2000-08-20 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4115 razy.


Skladniki [u mnie dla 2 osob]:
8 plastrow schabu bez kosci [grubosc ok 1--1.5cm]
paczka fig
4 male cebulki [najlepiej od razu szalotki]
3 lyzki octu winnego [ze wskazaniem na czerwony]
3 lyzki oliwy
lyzka masla
kieliszek wina [ze wskazaniem na czerwone]
sol, pieprz do smaku

Sposob wykonania:
1. Figi umyc, osuszyc i pokroic na kawalki
2. Cebulki obrac, pokroic w piorka
3. Mieso przyprawic sola i pieprzem, rzucic nie rozbijane na rozgrzany olej, zrumienic ladnie, zdjac i trzymac w cieple
4. Do pozostalego na patelni tluszczu dodac: maslo, ocet, cebulki, po chwili takze figi i wino, przyprawic sola i pieprzem.
5. Po kilku minutach wlozyc mieso i dusic jeszcze kilka minut, zeby wszystko soba nawzajem ,,przesiaklo''
6. Podawac od razu z ryzem lub kasza kus-kus.

Ja podaje z kus-kus wymieszana z podobnie do arabskiego przygotowanym ,,sosem'': cebulka+rodzynki [mniej wiecej po rowno...
Calosc trwa jakies 20 minut, wiec... smacznego;)))
From: kasprzak@ajax.umcs.lublin.pl (Jolanta Kasprzak)

A od kiedy to Arabowie jedzą wieprzowinę?! Mahomet zabrania świniny.
Nadesłał(a): nel 2006-06-02 14:06:19

czy arabskie kraje wszystkie sa muzulmanskie??
Nadesłał(a): klutliwy 2007-08-05 23:08:43


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności