<- Gęś po malajskuLista potraw z grupy: Mięso: DróbGęś w potrawce winnej 30 min ->

PDF Drukuj

Gęś śliwkowo-selerowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1865 razy.


pół gęsi,
2 łyżki miodu,
duży seler,
pół szklanki powideł śliwkowych,
pół szklanki bulionu,
sok z połowy cytryny,
pół szklanki śmietany,
tłuszcz do smażenia,
pieprz i sól,

Gęś oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na porcje.
Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem, odstawić na co najmniej pół godziny. Na patelni rozgrzać
tłuszcz, obsmażyć porcje gęsi i położyć do brytfanny.
Powidła śliwkowe rozprowadzić w gorącym bulionie,
wlać do mięsa. Seler obrać, zetrzeć na tarce i obłożyć
nim gęś. Brytfannę nakryć, wstawić do rozgrzanego
piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia i ewentualnie wodą. Pod koniec pieczenia wlać do sosu śmietanę i wymieszać. Podawać z kluskami.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności