Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2575 razy.
25 dag szynki gotowanej wędzonej,
20 dag pasztetu z drobiu,
15 dag pieczarek,
50 ml śmietanki kremowej,
250 ml rosołu,
50 ml białego wytrawnego wina,
1 dag ketchupu,
białko,
2 dag żelatyny,
jajko gotowane,
pomidor
sól, pieprz
Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć i wystudzić, wymieszać z pasztetem i ubitą śmietanką, doprawić do smaku. Szynkę pokroić w plastry, co drugi nie przecinając do końca, a w powstałe kieszenie nałożyć przygotowany pasztet, lekko spłaszczyć, ułożyć na półmisku, udekorować. Rosół wymieszać z białkiem i ketchupem, podgrzewać na małym ogniu szybko mieszając trzepaczką, zagotować, dodać namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę oraz wino, chwilę pogotować, przecedzić przez lnianą ściereczkę i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretą zalać przygotowaną szynkę.