<- Golonka po staropolskuLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaGorąca wieprzowina w piwie ->

PDF Drukuj

Gołąbki z pieczarkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4129 razy.


mała główka kapusty,
40 dag pieczarek,
łyżka oleju,
25 dag wędzonego boczku ze skórą,
2 łyżki kaszy manny,
1/2 l. rosołu ( z kostki ).

SOS
2 cebule,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1/2 szklanki rosołu ( z kostki ),
2łyżki oleju,
sól,
pieprz.

Pieczarki obrać, pokroić. Z boczku odciąć skórę, pokroić
w paseczki. Podsmażyć, dodać pieczarki, chwilę dusić.
Przyprawić. Dodać kaszę mannę.
Kapustę spażyć, wyciąć głąb, wybrać najmniejsze liście.
Na każdy nałożyć farsz, zwinąć. Na dno garnka położyć
skórę z boczku, wyłożyć pozostałymi liśćmi i ciasno
układać kapustę. Zalać rosołem, przykryć, gotować na
małym ogniu.
Cebule obrać, pokroić, zeszklić na gorącym oleju, dodać
przecier pomidorowy, przyprawy, zalać rosołem. Dusić
do miękkości.
Gołąbki podawać z duszoną cebulą i pieczywem.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności