<- Befsztyk z polędwicy po generalskuLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaBEFSZTYK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ ->

PDF Drukuj

Befsztyk z polędwicy po wrocławsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3171 razy.


40 dag polędwicy wołowej,
tłuszcz,
2 dag mąki,
8 dag sera żółtego,
8 dag szynki wędzonej,
5 dag ketchupu,
sól, pieprz

Polędwicę opłukać, zdjąć błonę i zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na 4 kawałki, formować ręką i nożem krążki o grubości 2-3 cm. Posypać pieprzem i mąką, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu po 2-3 min tak aby mięso wewnątrz było różowe. Pod koniec smażenia dodać masło. Następnie befsztyki obłożyć plastrami szynki i sera, polać ketchupem, zapiec w gorącym piekarniku. Podawać z frytkami, kalafiorem i zielonym groszkiem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności