<- Kurczak po krakowsku 2Lista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak po myśliwsku ->

PDF Drukuj

Kurczak po królewsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3018 razy.


1 kurczak,
5 dag masła,
szampan lub białe wytrawne wino,
30 dag pomarańcz,
5 dag rodzynków,
sól, pieprz,
sok z cytryny

Oczyszczonego kurczaka umyć, związać nogi, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie obrumienić i piec około 60 min skrapiając szampanem lub winem, potem wytworzonym sosem. Miękka kurę pokroić na porcje usuwając częściowo kości, włożyć z powrotem do naczynia. Pomarańcze umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę usuwając pestki, włożyć do kurczaka razem z opłukanymi rodzynkami i przyprawami, chwilę poddusić, doprawić.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności