<- BIGOS GALICYJSKILista potraw z grupy: Mięso (różne)BIGOS JARZYNOWY ->

PDF Drukuj

Bigos gospodarski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3305 razy.


80 dag kapusty kwaszonej,
10 dag fasoli perłowej,
15 dag kiełbasy,
25 dag boczku świeżego,
10 dag śliwek,
8 dag cebuli,
tłuszcz,
100 ml śmietany,
2 dag mąki,
sól, pieprz

Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na 2 godz. Następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę odcisnąć, pokroić w kostkę razem z boczkiem, zalać wrzącą wodą, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować około 50 min na małym ogniu pod przykryciem. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, śliwkami, fasolą, śmietaną oraz obraną z osłonki i pokrojoną w półplasterki kiełbasą, dusić kilka minut, doprawić.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Kapusta kiszona i fasola...niezla mieszanka wybuchowa...po spozyciu zaleca sie przebywanie w osobnym pomieszczeniu...Panie Wodecki, zajmij sie Pan lepiej tym co Pan umiesz lepiej...spiewaniem...(:-)
Nadesłał(a): 2006-10-16 12:10:09


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności