Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6848 razy.
Składniki na 4 porcje
60 dag wieprzowej sznyclówki
po 1 małej zielonej, czerwonej i żółtej papryce
10 średnich pieczarek
2 średnie cebule
1 pęczek szczypiorku
2 pojemniki (po 15 dag) jogurtu naturalnego
1 pojemnik (15 dag) kwaśnej śmietany
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki oregano,
szczypta mielonego kminku oraz pieprzu cayenne,
sól, biały pieprz.
Pokroić mięso w wąskie paski. Obrać jeden ząbek czosnku, drobno posiekać. Przygotować marynatę. Rozetrzeć w misce czosnek ze słodką papryką, kminkiem i oregano, solą oraz pieprzem cayenne. Dodać olej, wrzucić kawałki mięsa. Dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na 2 godziny. Obrać i umyć cebulę, pokroić w plasterki. Starannie oczyścić i umyć paprykę i pieczarki. Paprykę pokroić w paski - grzyby w plasterki. Rogrzać na ogniu suchą patelnię i wrzucić mięso. Smażyć niewielkimi porcjami, energicznie mieszając. Zdjąć usmażone mięso z patelni. Wyłożyć na patelnię pieczarki, paprykę i cebulę, smażyć około 10 minut. Włożyć ponownie mięso, wymieszać z pozostałymi składnikami, dobrze podgrzać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Obrać pozostały czosnek, bardzo drobno posiekać. Opłukać i osuszyć szczypiorek, także drobno posiekać. Zmieszać jogurt z kwaśną śmietaną, dodać czosnek i 2/3 szczypiorku. Doprawić tak przygotowany sos solą i pieprzem. Wlać sos czosnkowy do miseczki, posypać resztą szczypiorku. Podawać do gyros. 1 porcja - 750 kalorii
Skomentuj Powiadom o komentarzach