<- Gulasz z jarzynamiLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaGyros z sosem czosnkowym ->

PDF Drukuj

Gulasz z piwem i z kluskami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2450 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
800 g wieprzowiny,
60 g sloniny,
1 kromka ciemnego chleba,
2 cebule,
3 ziarna pieprzu,
3 jagody jalowca,
szczypta papryki i tymianku,
120 ml bialego wina,
120 ml piwa,
200 ml bulionu (moze byc z kostki),
sol.

1. Mieso oplukac, osaczyc, pokroic w kostke. Slonine pokroic i na wpol stopic.
Wlozyc mieso do garnka, dodac stopiona slonine, obsmazyc mieso na duzym ogniu, dodac posiekane cebule, dusic pod przykryciem 2-3 min.
2. Wlac do miesa bulion, dodac sol, papryke, dobrze wymieszac. Pieprz, jalowiec
i tymianek zawinac w kawalek muslinu, wlozyc do garnka. Dusic mieso 45 min.
3. Wyjac muslin z przyprawami, utrzec chleb, wsypac do garnka, gotowac przez
kilka minut, wlac piwo i wino, nastepnie gotowac jeszcze kilkanascie minut.
Gdyby sos byl zbyt gesty, dolac troche bulionu lub wody i zagotowac.
4. Podawac z kluskami kladzionymi lub z knedlami. Mozna podawac tez z kasza i
surowka z jarzyn.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności