<- Kapuśniak rumianyLista potraw z grupy: ZupaKapuśniak z bobem ->

PDF Drukuj

Kapuśniak staropolski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5648 razy.


50 dag kości,
25 dag włoszczyzny,
30 dag kapusty kwaszonej,
2 l wody,
2 dag grzybów suszonych,
5 dag powideł śliwkowych,
2 dag mąki,
4 dag tłuszczu,
sól,
cukier,
jałowiec

Ugotować wywar z kości i włoszczyzny. Kapustę zalać wywarem i gotować do miękkości. Grzyby ugotować, pokroić w paski. Dodać do kapusty grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały. Dodać powidła śliwkowe. Całość zaprawić zasmażką z tłuszczu i mąki, dodać przyprawy i zagotować. Utrzymywać w stanie wrzenia jeszcze kilka minut. Podawać z ziemniakami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności