<- Zupa truskawkowo-malinowa z mlekiem z owoców mrożLista potraw z grupy: ZupaZupa truskawkowo-poziomkowo-malinowa mrożona ->

PDF Drukuj

Zupa truskawkowo-porzeczkowa zabielana

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1616 razy.


25 dag truskawek,
25 dag porzeczek,
10 dag cukru,
1/2 szklanki śmietany,
1 dag mąki ziemniaczanej

Owoce przygotować jak. włożyć je do woreczka lnianego lub z gazy i wycisnąć sok; można go też uzyskać z sokowirówki. Pozostałą masę zalać 1l wody, zagotować, osłodzić i odcedzić. Przygotować zawiesinę z mąki ziemniaczanej i śmietany, podprawić nią wywar owocowy i ponownie zagotować. Odstawić z ognia, dodać wyciśnięty sok z truskawek i porzeczek, wymieszać. Podawać z grzankami na zimno lub na ciepło.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności