<- Leszcz po suwalskuLista potraw z grupy: RybyLin po swadersku ->

PDF Drukuj

Lin a la monatowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2200 razy.


1 kg lina,
sól,
mąka,
tłuszcz do obsmażenia,
8 młodych ziemniaków

Sos:
1 cebula,
10 dag pieczarek,
1 łyżka mąki,
1 łyżka masła,
1 szklanka wywaru z włoszczyzny lub bulionu z kostki,
1 kieliszek wytrawnego wina

Rybę oczyścić, posolić, pokroić na porcje, obtoczyć w mące i obsmażyć ładnie rumieniąc.
Przygotować sos: drobno posiekaną cebulę udusić w maśle razem z pieczarkami pokrojonymi w paseczki. Gdy lekko zrumienią się, posypać mąką, rozprowadzić wywarem i zagotować mieszając. Następnie przelać sos do większego płaskiego rondla, doprawić do smaku solą, wlać wino, włożyć rybę oraz obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki. Przykryć rondel i dusić na średnim ogniu przez 17-20 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności