Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2318 razy.
100 dag lina,
2 dag mąki,
10 dag smalcu,
2 dag tartego chrzanu,
2 dag masła,
1/2 l wywaru z włoszczyzny,
zielenina,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz, sól
Podzielić rybę na porcje, obtoczyć w mące, posolić, usmażyć na rumiano. Usmażoną rybę przełożyć do rondla. Przyrządzić rumianą zasmażkę z mąki i smalcu, rozprowadzić wywarem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Stale mieszając, zagotować. Zalać sosem rybę w rondlu, przykryć i dusić ok. 15 min. na słabym ogniu. Następnie dodać chrzan, zieleninę i jeszcze chwilę poddusić. Podawać z ziemniakami.