Ryby sprawić, umyć, osuszyć, ponacinać skórę w odstępach ok. 2 cm, a następnie posypać je wewnątrz i z zewnątrz tymiankiem i skropić sokiem cytrynowym. Zostawić na 30 min. w chłodnym miejscu. Cebulę pokroić na półplasterki. Pieczarki oczyścić, wypłukać, pokroić w paski. Do odpowiednio długiego naczynia wlać 3 łyżki oleju. Ułożyć na dnie cebulę, pieczarki i połowę zieleniny, lekko posolić. Na tym ułożyć ryby osolone wewnątrz i z zewnątrz oraz posypać pieprzem. Skropić wodą, polać pozostałym olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia 30-45 min. (zależnie od wielkości ryb). W czasie pieczenia polewać wodą. Kiedy ryby są gotowe, opiec kromki bułki z obu stron na patelni (lub w opiekaczu). Ułożyć ryby na grzankach i posypać pozostałą zieleniną.