<- Ryba morska z pieczarkami i grzankamiLista potraw z grupy: RybyRyba nadziewana kasza gryczana ->

PDF Drukuj

Ryba na czerwono

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1718 razy.


60 dag ryby,
15 dag cebuli,
10 dag marchwi,
10 dag pietruszki,
20 dag buraków,
liść laurowy,
ziele angielskie,
czosnek,
pieprz,
4 łyżki posiekanej zieleniny,
sok z cytryny lub ocet,
sól,
1 łyżka oleju

Rybę umyć, oczyścić, odkroić głowę i płetwy, umyć. Z przygotowanej ryby zdjąć skórę, ściągając ją od głowy w kierunku ogona. skroić filety, pokroić w poprzek na porcje, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w lodówce na około 30 min. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać. Cebulę marchew i pietruszkę pokroić, włożyć do wrzącej wody. Gotować pod przykryciem przez 15 min. Buraki poszatkować i razem z obranym czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem dodać do gotującego się wywaru. Równocześnie włożyć porcje ryby. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 min. Ugotowane porcje ryby wyjąć i ułożyć na półmisku, przykryć. Warzywa przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z posiekaną zieleniną i olejem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem. Zagrzać. Gorącym przecierem obłożyć rybę. Podawać z ziemniakami i surówkami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności