<- Ryba na czerwonoLista potraw z grupy: RybyRyba pieczona po kreolsku ->

PDF Drukuj

Ryba nadziewana kasza gryczana

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1892 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
1 ryba wagi ok. 1,5 - 2 kg (leszcz, sandacz, szczupak),
200 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej,
2 jaja ugotowane na twardo,
1 duza cebula,
200 ml smietany,
3 lyzki masla,
1 lyzka maki,
sol,
1 swiezy ogorek,
kilka kiszonych jablek do przybrania.

1. Rybe oskrobac, odciac glowe i wypatroszyc nie rozcinajac brzucha. Umyc, dokladnie wytrzec od srodka i nasolic.
2. Jaja obrac i pokroic na czastki. Cebule obrac, drobno posiekac, zasmazyc na
1 lyzce masla na jasnozloty kolor, wymieszac z kasza gryczana i pokrojonymi
jajkami.
3. Farszem tym napelnic rybe.
4. Rybe obtoczyc w mace i obsmazyc na pozostalym masle na jasnozloty kolor.
Przelozyc do rynienki i wstawic na 5 min do nagrzanego do temp. 220żC piekarnika.
5. Wyjac, polac smietana i ponownie wstawic do piekarnika na 5 min. W tym
czasie rybe podlac kilkakrotnie sosem z pieczenia.
6. Podawac na polmisku wraz z sosem z pieczenia. Osobno podac swieze ogorki i
kiszone jablka.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności