<- Ryba nadziewana kasza gryczanaLista potraw z grupy: RybyRyba pieczona w glinie ->

PDF Drukuj

Ryba pieczona po kreolsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1819 razy.


60 dag ryby,
3 ząbki czosnku,
2 szklanki soku pomidorowego,
15 dag ogórków,
10 dag papryki,
15 dag cebuli,
15 dag selera,
sól, pieprz

Warzywa umyć. Ogórki obrać. Paprykę przekroić, oczyścić z nasion. Seler i cebulę obrać, opłukać. Wszystkie warzywa drobno pokroić, włożyć do wrzącej wody (1/2 szklanki). Gotować pod przykryciem. Gdy zmiękną, dodać sok pomidorowy, gotować do zagęszczenia, odstawić, przyprawić solą i pieprzem. Rybę umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odkroić głowę i płetwy. Oczyszczoną tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Połowę gęstego sosu warzywnego umieścić wewnątrz ryby, spiąć szpilkami do drobiu. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać równomiernie resztą sosu. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiowa. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min. Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności