<- Ryba pieczona po kreolskuLista potraw z grupy: RybyRyba po arabsku w sosie migdalowym ->

PDF Drukuj

Ryba pieczona w glinie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1453 razy.


1 kg ryby słodkowodnej,
olej,
sól,
liście klonowe
Oczyszczone i oskrobane ryby opłukać, natrzeć wewnątrz solą, posmarować oliwą, zawinąć w liście klonu i w kawałek czystego płótna, namoczonego w oleju. Obwiązać grubszą nitką, oblepić gliną i włożyć w gorący popiół ogniska lub w żarzący się węgiel drzewny. Kilka razy ostrożnie obrócić. Gdy glina zacznie pękać, ryba będzie upieczona. Podawać z ziemniakami pieczonymi w ognisku i kwaśnym mlekiem.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności