Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1920 razy.
25 dag sardynek wędzonych,
2 jajka,
2 łyżki żółtego sera
trochę tartej bułki,
2 łyżki masła,
4 małe bułki,
zielenina
Sardynki obrać ze skóry, oczyścić, odciąć łebki, posiekać. Rozetrzeć łyżkę masła dodając sardynki, żółtka jaj, łyżkę tartego sera i łyżkę tartej bułki. Z bułek ściąć czapeczki, wyjąć miękisz, posmarować w środku masłem, lekko posolić. Ubić sztywną pianę z białek, dodać ją do masy sardynkowej, całość lekko wymieszać. Przygotowaną masę nałożyć w bułki. Bułki posypać z wierzchu tartym serem, tartą bułką i na każdej ułożyć kawałek masła. Następnie wstawić je na 10 min do dobrze nagrzanego piekarnika ( 220 C ). Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.