<- Sufleciki z sardynekLista potraw z grupy: RybySum na słodko ->

PDF Drukuj

Suflet z lososia

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1502 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.
400 g miesa swiezego lososia lub lososia z puszki (lub pstrag),
250 ml smietanki,
4 jaja,
bialko z 4 jaj,
2 lyzki drobno posiekanej mieszaniny swiezych: zielonej pietruszki, szczypiorku, koperku, tymianku i szalwii,
sol, pieprz,
maslo do smarowania formy.

1. Lososia obrac ze skory, nastepnie przy pomocy szczypiec usunac z niego osci.
Zmiksowac lub przefasowac przez sito. Dodac jaja i smietane, po czym ucierac
ok. 15 min, az do uzyskania jednolitej masy. Ponownie przefasowac przez sito
doprawic sola, pieprzem i ziolami, wymieszac.
2. Bialka, z dodatkiem odrobiny soli, ubic na sztywna piane. Stopniowo, dodajac
lyzka po lyzce, polaczyc ja z masa z lososia i dokladnie wymieszac.
3. Przelozyc do nasmarowanej maslem formy sufletowej i piec ok. 25 min w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku.
- Zamiast lososia uzyc mozna pstraga lososiowego lub rzecznego.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności