<- Śledzie po egipskuLista potraw z grupy: RybyŚledzie po królewsku ->

PDF Drukuj

Śledzie po gdańsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4589 razy.


50 dag śledzi solonych,
1/2 l mleka,
15 dag jabłek,
150 ml białego wytrawnego wina,
2 żółtka,
sól

Śledzie przygotować jak śledzie w oliwie, namoczyć w mleku. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny. Wino zagotować, wlewać powoli do roztartych z przyprawami żółtek szybko mieszając trzepaczką. Następnie połączyć z jabłkami, doprawić do smaku. Śledzie zwinąć w ruloniki, ułożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności