<- Sos cytrynowy do gołębi lub kurczątLista potraw z grupy: SosySos czekoladowy ->

PDF Drukuj

Sos czekoladowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2285 razy.


200 ml mleka,
4 dag kakao,
2 żółtka,
5 dag cukru pudru,
1 dag mąki ziemniaczanej,
4 dag masła,
wanilia do smaku

Mleko zagotować. Kakao, mąkę ziemniaczaną i startą wanilię wymieszać z małą ilością zimnej wody, wlewać powoli do gorącego mleka szybko mieszając trzepaczką, zagotować. Źółtka utrzeć z cukrem, wlewać powoli gorący sos szybko mieszając trzepaczką. Naczynie z sosem wstawić do większego naczynia z zimną wodą, mieszać trzepaczką do wystudzenia dodając po kawałku masła.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności