Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2101 razy.
Czas przygotow. 15 min.
100 g twardej czekolady,
150 ml smietanki 12% lub mleka,
2 zoltka,
lyzka masla,
lyzka cukru.
1. Na patelnie wlozyc pokruszona na male kawalki tabliczke czekolady. Skropic
lyzeczka zimnej wody, dodac maslo.
2. Czekolade roztopic na malym ogniu. Przez caly czas mieszac, uwazac by sie
nie przypalila.
3. Utrzec zoltka z cukrem na jednolita puszysta mase.
4. Zagotowac smietanke lub mleko, mieszajac powoli wlewac do roztopionej czekolady.
5. Dodac utarte zoltka, wymieszac, lekko podgrzac, ale juz nie gotowac. Podawac
do goracych puddingow.
- Do sosu czekoladowego mozna dodac 20 ml rumu, brandy lub likieru czakoladowego.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach