<- Sos grzybowy ze śmietanąLista potraw z grupy: SosySos hiszpanski ->

PDF Drukuj

Sos hetmański

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2041 razy.


350 ml wywaru z drobiu,
50 ml białego wytrawnego wina,
8 dag parówek cienkich,
5 dag szynki wędzonej,
5 dag cebuli,
4 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
natka pietruszki,
sól, pieprz

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować około 10 min. na małym ogniu. Parówki obrać z osłonek, pokroić w półplasterki, dodać do sosu pod koniec gotowania razem z pokrojaną w paseczki szynką. Sos połączyć z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Podawać do drobiu.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności