<- Sos hetmańskiLista potraw z grupy: SosySos hiszpanski ->

PDF Drukuj

Sos hiszpanski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2535 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
250 g chudego miesa,
100 ml wina jerezu lub sherry,
750 ml bulionu,
2 lyzki oleju,
1 lyzka maki,
1 srednia cebula,
3 srednie marchewki,
1 zabek czosnku,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
1 lisc laurowy,
1 gozdzik,
sol.

1. Mieso umyc, pokroic na kawalki i zemlec w maszynce z sitkiem o duzych oczkach, lub drobno posiekac.
2. Cebule i czosnek obrac, oplukac i drobno posiekac. Zielona pietruszke oplukac pod biezaca woda i drobno posiekac. Marchewke obrac, umyc i pokroic w
mala kostke.
3. W garnku rozgrzac dobrze olej. Wlozyc cebule i usmazyc na zloty kolor. Dodac
mieso i smazyc je tak dlugo, az straci rozowy kolor (ok. 5-6 min). Mieso nie
powinno sie przyrumienic. Dodac marchewke, posypac maka i smazyc stale mieszajac 3 min. Wlac wino i gotowac 5 min. Wlac bulion i zagotowac. Dodac lisc
laurowy, gozdzik, posiekany czosnek i zielona pietruszke.
4. Gotowac na malym ogniu (ok. 1 godz) czesto mieszajac, az polowa plynu wyparuje a sos zgestnieje. Podawac goracy.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności