<- Kalafior smazony w glebokim tluszczuLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKalafior smażony w cieście 2 ->

PDF Drukuj

Kalafior smażony w cieście 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2054 razy.


1 kalafior,
olej do smażenia,
sól,
ciasto:
1 szklanka mąki
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
1 jajo
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i umyć w zakwaszonej octem wodzie. Odcedzić. wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 10 minut. Osączyć na sicie. Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i wody przygotować ciasto gęściejsze niż na naleśnik. Odstawić na godzinę. Przed rozpoczęciem smażenia, wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białka. Różyczki kalafiora zanurzyć w cieście i smażyć w rozgarzanym oleju w rondlu na złoty kolor. Osączyć na bibule. Podawać gorące.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności