<- Jabłka zapiekane z orzechamiLista potraw z grupy: ZapiekaneJabłkowa zapiekanka ->

PDF Drukuj

Jabłka zapiekane z rodzynkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1697 razy.


5 jabłek (50 dag),
3 łyżki masła,
6 łyżek cukru,
2 jaja,
3 łyżki rodzynków,
1/4 łyżeczki cynamonu,
1 łyżka tłuszczu do naczynia,
9 łyżek tartej bułki

Jabłka obrać, oczyścić z nasion, pokroić w cząstki. Masło i cukier rozpuścić w rondlu, dodać jabłka i dusić mieszając. Gdy jabłka całkowicie się rozgotują rozmieszać je widelcem lub przetrzeć przez sito, tak aby nie było grudek, ostudzić. Jaja wybić do miski i ubić trzepaczką. Do letniej masy jabłkowej dodać ubite jaja, wypłukane rodzynki i cynamon, wymieszać. Głębokie naczynie wysmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Wlać Przygotowaną masę jabłkową. Posypać pozostałą tartą bułką (3 łyżki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 30 min. Podawać natychmiast polane śmietaną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Jedno pytanie; czy te jaja maja byc ucierane w calosci (zoltko i bialko), czy osobno?? Dziekuje za odpowiedz. Joanna
Nadesłał(a): 2005-09-10 19:09:51

Ludzie nie RODZYNKÓW tylko RODZYNEK
Nadesłał(a): Patrycja <empatka@wp.pl> 2006-06-17 20:06:43

Patrycjo, obie formy są poprawne: http://poradnia.polonistyka.uj.edu.pl/?modul=8
Nadesłał(a): MM 2006-06-18 11:06:31


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności