Jabłka obrać, oczyścić z nasion, pokroić w cząstki. Masło i cukier rozpuścić w rondlu, dodać jabłka i dusić mieszając. Gdy jabłka całkowicie się rozgotują rozmieszać je widelcem lub przetrzeć przez sito, tak aby nie było grudek, ostudzić. Jaja wybić do miski i ubić trzepaczką. Do letniej masy jabłkowej dodać ubite jaja, wypłukane rodzynki i cynamon, wymieszać. Głębokie naczynie wysmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Wlać Przygotowaną masę jabłkową. Posypać pozostałą tartą bułką (3 łyżki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 30 min. Podawać natychmiast polane śmietaną.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Jedno pytanie; czy te jaja maja byc ucierane w calosci (zoltko i bialko), czy osobno??
Dziekuje za odpowiedz.
Joanna Nadesłał(a): 2005-09-10 19:09:51
Ludzie nie RODZYNKÓW tylko RODZYNEK Nadesłał(a): Patrycja <empatka@wp.pl> 2006-06-17 20:06:43
Patrycjo, obie formy są poprawne: http://poradnia.polonistyka.uj.edu.pl/?modul=8 Nadesłał(a): MM 2006-06-18 11:06:31