<- Jabłka zapiekane z rodzynkamiLista potraw z grupy: ZapiekaneJaja zapiekane po hiszpańsku ->

PDF Drukuj

Jabłkowa zapiekanka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2284 razy.


Dla 5 osób
750 dag jabłek
3/4 l mleka
5 jajek
200 g cukru pudru
łyżka masła
przygotowanie: 10 minut
pieczenie: 45 minut
Naczynie do zapiekania posmarować dokładnie masłem. Jabłka obrać, jedno odłożyć, resztę pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, a następnie owoce pokroić na dość grube plastry. Kawałki jabłek ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu. Do miski wbić jedno całe jajko i cztery żółtka. Dodać mleko, i 2/3 cukru pudru. Dobrze wymieszać, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Masę wylać na jabłka, a na środku naczynia umieścić cały owoc. Piec około 45 minut na małym ogniu. Pod koniec pieczenia jabłka posypać resztą cukru pudru, tak aby na powierzchni utworzyła się brązowa skorupka.
RADY:
- jabłka, z których przyrządza się deser powinny być lekko kwaśne
- aby zapiekane owoce była bardziej aromatycźne, można je posypać cynamonem lub do masy z mleka i cukru dodać kilka goźdźików
- z białek, które źostaną po prźygotowaniu potrawy można zrobić bezy: 3 białka ubić, dodając stopniowo 30 dag cukru, uformować ciastecźka i suszyć w letnim piekarniku, nie rumieniąc.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności