<- Lasagna al Forno 1Lista potraw z grupy: ZapiekaneLasagna biało-czerwona ->

PDF Drukuj

Lasagna al Forno 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2662 razy.


40 dag (2 szklanki) mąki,
4 dag drożdży,
3/4 szklanki mleka,
3 żółtka,
5 dag (3 łyżki) cukru do ciasta,
13 dag margaryny,
1 kg rabarbaru,
5 dag (3 łyżki) cukru do rabarbaru,
łyżka tartej bułki,
mielony cynamon,
tłuszcz do formy

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia Margarynę roztopić i przestudzić. Źółtka utrzeć z cukrem. Przesiać mąkę do miski, dodać utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopiony tłuszcz i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od miski i od ręki. Przykryć czystą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Umyty i obrany rabarbar drobno pokroić, dodać niewielką ilość wody i rozgotować. Odparować wodę, dodać cukier i jeszcze pogotować, aby powstała marmoladka. Do wystudzonej marmolady wsypać łyżkę bułki. Można też dodać trochę cynamonu. Wymieszać. Z wyrośniętego ciasta wałkować okrągłe placki, kroić je promieniście na osiem części. Na każdej części na obwodzie koła kłaść marmoladkę rabarbarową i zwijać rogaliki. Ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem. Piec w średnio gorącym piekarniku około 30 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności