<- Lasagna al Forno 2Lista potraw z grupy: ZapiekaneLasagna biało-zielona ->

PDF Drukuj

Lasagna biało-czerwona

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3318 razy.


35 dag gotowego makaronu lasagna,
20 dag sera salami w plasterkach,
5 jajek,
5 dag startego sera cheddar,
3 łyżki startego parmezanu,
2 łyżki masła,
2 łyżki margaryny,
sól,
pieprz.

SOS BESZAMELOWY :
2 łyżki masła lub margaryny,
2 łyżki mąki,
3/4 szklanki mleka,
1/4 łyżeczki białego pieprzu,
sól.

SOS MIĘSNO - POMIDOROWY :
40 dag mielonego mięsa wołowego,
50 dag pomidorów,
1 cebula,
10 dag selera,
1 marchew,
2 łyżeczki bazylii,
2 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku.

Przygotować sos beszamelowy : na małym ogniu
rozgrzać w garnuszku masło, dodać mąkę i wymieszać.
Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne
mleko i stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować sos mięsno - pomidorowy : cebulę obrać,
opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, opłukać i
posiekać. W dużym rondlu zeszklić na oleju cebulę i
czosnek. Następnie dodać wołowinę i smażyć ją, aż
straci różowy kolor. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki
i pokroić w kostkę. Seler i marchew obrać, umyć, pokroić
w plasterki i razem z pomidorami dodać do mięsa.
Wrzucić bazylię i dusić 35 min pod przykryciem na małym
ogniu. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić potrawę jeszcze
10 min.
Ugotować makaron i odcedzić. Jajka ugotować na twardo,
ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić na
plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, po czym układać w nim warstwami : makaron, ser salami, jajka, sos mięsno-pomidorowy, ser cheddar, jajka, sos beszamelowy. Na wierzchu ułożyć warstwę makaronu, posypać ją startym parmezanem i wiórkami masła. Potrawę piec 30 min w piekarniku, w temp. 175 st.C.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności