<- Lasagna biało-czerwonaLista potraw z grupy: ZapiekaneLasagna z sosem i grzybami ->

PDF Drukuj

Lasagna biało-zielona

Dodano: 2000-08-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2504 razy.


Nie jest to duza lasagna, ale jest ona bardzo bogata i pozywna.

Sos bazyliowo - kremowy:
3 lyzki masla
3 lyzki maki
1/2 filizanki swieżej poszatkowanej bazylii
1/2 filizanki starkowanego sera Parmesan
1 zabek czosnku, drobno posiekany
1/4 lyzeczki soli, lub do smaku

Nadzienie serowe:
1/3 orzeszkow pignoli
50 dkg mrozonego poszatkowanego szpinaku
40 dkg sera Ricotta
2 filizanki starowanego na duzych otworach sera mozzarella
1 1/2 filizanki starkowanego na duzych otworach sera Fontina
3/4 filizanki starkowanego sera Parmesan
1 jajko, ubite
1/4 lyzeczki swieżo zmielonego pieprzu
12 makaronow Lasagna

1. W srednim rondelku rozpuscic maslo na srednim ogniu. Wsypac stopniowo make, mieszac, az maka nasiaknie tluszczem. Dodac mleko; gotowac ciagle mieszajac, az masa zacznie sie gotowac i zgestnieje. Zdjac z ognia. Dodac bazylie, 1/2 filizanki sera Parmesan, czosnek i sol. Przykryc powierzchnie folia i odstawic na bok.
2. Na malym ogniu podsmazyc orzeszki pignoli w suchej malej patelni az orzeszki sie lekko zabrazowia. Posiekac.
3. Wsypac posiekane orzeszki pignolii do duzej miski. Dodac rozmrozony szpinak, ser Ricotta, 1/2 filizanki mozzarella, ser Fontina, 3/4 filizanki sera Parmesan, jajko i pieprz. Wymieszac dokladnie, odstawic na bok.
4. Ugotowac makarony lasagna wedlug przepisu.
5. Podgrzac piekarnik do temperatury 200 C
6. Cieniutko rozprowadzic 1 filizanke sosu bazyliowo - kremowego na dnie naczynia do lasagnia. Przykryc 4 makaronami.
7. Rowno wylozyc 1/2 nadzienia serowego na makarony. Zalac nadzienie serowe polowa pozostalego sosu bazyliowo-kremowego.
8. Przykryc kolejnymi 4 makaronami. Przykryc pozostala czescia nadzienia serowego.
9. Przykryc ostanimi 4 makaronami. Zalac pozostalym sosem bazyliowo-kremowym.
10. Piec przez 30 minut. Posypac pozostala filiznak sera mozzarella, piec przez nastepne 20 minut.
11. Wyjac z piekarnika i pozostawic na 15 minut do ostygniecia. Kroic w prostokaty.
Smacznego!!!
Katarzyna
From: felicja@aol.com (FeLicja)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności