Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2482 razy.
1 kg karpia,
5 dag cebuli,
pietruszka,
30 dag borowików lub pieczarek,
5 dag masła lub margaryny,
szklanka śmietany,
łyżka mąki,
sól, pieprz.
Przepis oryginalny z XVII wieku, dostosowany do współczesnej kuchni.
- Karpia pokrajać na dzwonka, posolić i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
- Pokrajać w drobną kostkę pietruszkę cebulę, grzyby w plasterki.
- Włożyć rybę do rondla o grubym dnie, dodać jarzyny i grzyby, podlać wodą i gotować 20 minut.
- Następnie wlać śmietanę rozmieszaną z mąką, dodać masło, zagotować, osolić, przyprawić pieprzem do smaku.
- Podawać z makaronem lub kładzionymi kluskami oraz surówką z białej kapusty.
Skomentuj Powiadom o komentarzach