Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3151 razy.
1500 g szpinaku,
100 g masła,
150 g śmietanki,
4 łyżki mąki,
3 szklanki mleka,
200 g tartego żółtego sera,
kromka chleba,
sól, pieprz
Szpinak zagotować w małej ilości wody, odsączyć. Przygotować sos beszamelowy i dodać do niego połowę śmietanki, sól i pieprz. Miąższ chleba pokruszyć i wymieszać z pozostałą śmietanką. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę szpinaku, posolić, posypać pieprzem, polać 2-3 łyżkami beszamelu i posypać serem. Układać warstwy aż do wyczerpania składników. Z wierchu polać beszamelem. Do śmietanki z bułką dosypać tarty ser i polać całość. Położyć kawałki masła. Wstawić do piekarnika o temp. 160 st. C na ok. 1 godz.