<- Zapiekanka z włoską kapustąLista potraw z grupy: ZapiekaneZapiekanka ze szpinaku ->

PDF Drukuj

Zapiekanka z ziemniakami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 7569 razy.


1,2 kg ziemniaków,
30 dag ostrego sera (warmiński, tylżycki, cheddar),
2 szklanki śmietany,
2 jajka,
1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry lub myśliwskiej,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki masła lub margaryny,
3 łyżki tartej bułki,
sól,
pieprz.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obgotować
5 min w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Ser zetrzeć na
tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i
posypać bułką tartą. Układać w nim ziemniaki,
przesypując serem i przyprawami.Zalać potrawę śmietaną
wymieszaną z jajkami, posypać resztą sera i przypraw.
Zapiekać 25 min w piekarniku w temp. 200 st.C. Przed
podaniem posypać natką.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności