<- Babka ziemniaczana 2Lista potraw z grupy: ZapiekaneBakłażany z grzybami ->

PDF Drukuj

Bakłażany Imam

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2175 razy.


6 bakłażanów,
5 cebul,
10 ząbków czosnku,
5 pomidorów,
375 ml oleju,
sól, pieprz,
zielenina

Bakłażany wymyć, usunąć liście, łodygę zostawić, przeciąć na pół, posolić. Wlać na patelnię 2/3 oleju, podgrzać, włożyć bakłażany, smażyć z obu stron, zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w cienkie plastry, ząbki czosnku podzielić wzdłuż na 3-4 części, pomidory obrać ze skóry, podzielić, oczyścić z pestek. Na patelnię po smażeniu bakłażanów wrzucić cebulę i czosnek, gdy zmiękną dodać posiekaną zieleninę, pomidory, sól i pieprz, dobrze wymieszać, smażyć jeszcze chwilę, przestudzić. Bakłażany ułożyć w szerokim naczyniu do zapiekania, nałożyć na nie farsz, wlać szklankę wody i resztę oleju. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez godzinę. Podawać na zimno.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności