<- BLINY PIWNELista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżBliny popularne ->

PDF Drukuj

Bliny po chłopsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2461 razy.


70 dag ziemniaków,
15 dag bułki czerstwej,
1 szklanka śmietany,
3 jaja,
3 dag drożdży,
1 dag cukru,
5 dag mąki
tłuszcz,
sól

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce. Bułkę pokroić w kostkę, połączyć z ziemniakami, śmietaną, żółtkami oraz drożdżami utartymi z cukrem, posolić, wymieszać z ubitą pianą z białek, pozostawić do wyrośnięcia. patelnię o średnicy 14 cm posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto na grubość 1 cm, usmażyć z obu stron lub upiec w gorącym piekarniku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności