<- Bliny po chłopskuLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżBliny pszenne ->

PDF Drukuj

Bliny popularne

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2271 razy.


40 dag mąki,
700 ml mleka,
5 dag masła lub margaryny,
2 jaja,
3 dag drożdży,
1 dag cukru,
tłuszcz,
sól

Mleko (100 ml) wymieszać z drożdżami utartymi z cukrem i mąką (1 dag) pozostawić do podrośnięcia. Następnie połączyć z pozostałym mlekiem, przesianą mąką i żółtkami posolić i dokładnie wyrobić. Przygotowane ciasto wymieszać z roztopionym masłem, potem z ubitą pianą z białek, pozostawić do wyrośnięcia. patelnię o średnicy 14 cm posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto na grubość 1 cm, usmażyć z obu stron lub upiec w gorącym piekarniku. Podawać zaraz po usmażeniu polane roztopionym masłem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności