<- Bliny popularneLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżBLINY RUSKIE ->

PDF Drukuj

Bliny pszenne

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1904 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 5 godz. 10 min.
500 g maki pszennej,
250 ml mleka,
3 jaja,
1 lyzka masla,
40 g drozdzy,
350 ml letniej wody,
sol,
150 g masla do pieczenia.

1. Polowe przesianej maki wyrobic z rozpuszczonymi w wodzie drozdzami. Zaczyn
wlac do duzej miski, przykryc serwetka, odstawic na 2 godz, w cieple miejsce
do wyrosniecia.
2. Osolic, dodac reszte maki, lyzke masla i 2 zoltka. Wyrobic starannie, ponownie odstawic w cieple miejsce na 1 godz.
3. Po tym czasie zalac ciasto wrzacym mlekiem, ponownie wyrobic, odstawic na
kolejne 1,5 godz.
4. Bialka z 3 jaj ubic na sztywna piane, dodac do wyrosnietego ciasta, szybko
wymieszac, odstawic na kolejne 30 min.
5. Maslo do pieczenia roztopic, wlac do osobnego, plaskiego naczynia. Rozgrzac
mocno zeliwna patelnie i smarowac ja bardzo cienko roztopionym maslem.
6. Na goraca patelnie nalewac szybko ciasto, warstwa gruba na ok. 1/2 cm. Po
kilku sekundach patelnie wlozyc do ogrzanego do temp. 230żC piekarnika.
Piec, poki blin sie nie zarumieni. Gotowe bliny wykladac na serwetke i trzymac w cieple.
7. Podawac z kawiorem, wedzonym lososiem lub smietana.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności