<- Bliny z kapustyLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżBLINY Z KASZY MANNY ->

PDF Drukuj

Bliny z kaszy gryczanej i sera twarogowego

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1774 razy.


20 dag kaszy gryczanej,
2 jajka
15 dag sera twarogowego,
15 dag śmietany
10 dag truskawek lub poziomek,
2 dag cukru
sól
bułka tarta,
1/2 szklanki śmietany,
tłuszcz do smażenia,
cukier do posypania

Przebraną i opłukaną kaszę wrzucić do 3 szklanek wrzącej, osolonej wody i gotować 30 min, aż zgęstnieje. Owoce przebrać, opłukać, osączyć, usunąć szypułki, utrzeć z cukrem na jednolitą, gładką masę. Ser przepuścić przez maszynkę. Do sera dodać jajka, śmietanę i utarte owoce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać do ostudzonej kaszy i jeszcze raz wymieszać. Z otrzymanej masy formować placuszki, obtaczać w tartej bułce i smażyć w dużej ilości tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem polać bliny śmietaną z cukrem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności