<- Buraczki na ciepłoLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBuraczki po staropolsku ->

PDF Drukuj

Buraczki po kapitańsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2684 razy.


70 dag buraków,
10 dag słoniny,
8 dag cebuli,
3 dag mąki
150 ml czerwonego wytrawnego wina,
sól,
sok z cytryny

Buraki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, umyć, zalać wrzącą wodą, ugotować pod przykryciem lub upiec w piekarniku. Następnie wyjąć, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z burakami i winem, dusić kilka minut na małym ogniu, doprawić do smaku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności