4 – 5 małych, ćwikłowych (silnie czerwonych) buraków myjemy (nie obieramy) w zimnej wodzie, gotujemy w całości pod przykryciem około 30 – 40 minut (licząc od chwili zagotowania wody). Gdy wystygnie, obieramy je z łupin i szatkujemy na grubej tarce.
W rondelku rozpuszczamy czubatą łyżeczkę masła lub margaryny mlecznej, wkładamy uszatkowane buraki i smażymy przez 3 -4 minuty. Solimy do smaku – wreszcie dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany. Podgrzewamy silnie i gorące wykładamy na talerz. Można doprawić, po dodaniu śmietany, łyżeczkę octu lub 2 łyżkami kwasu z kwaszonych ogórków (wybór zostawiam do osobistej oceny).
Nadesłał: mermas - Żródło - Książka kucharska dla samotnych i zakochan <mermas@tlen.pl>przepyszne. pozdrowionka Nadesłał(a): gosia <gosiamyslowice@wp.pl> 2008-07-05 12:07:54